REGION / PODKARPACIE. Lipiec na Podkarpaciu upłynął pod znakiem podwyżek. W stosunku do ubiegłego roku o połowę zdrożało masło, więcej też trzeba zapłacić za jabłka, ser dojrzewający, jaja czy cukier.
Jak podaje Urząd Statystyczny w Rzeszowie lipiec na Podkarpaciu nie należał do najtańszych. W górę poszybowały ceny masła, sporo, bo w stosunku do lipca 2016 o ponad 55%, stąd średnio za krostkę płacimy około 6,05 zł. Wzrosły również ceny jabłek, margaryny, sera dojrzewającego, jaj i cukru. Więcej zapłacimy także za ryby, mięso czy olej.
Poniżej prezentujemy zestawienie cen produktów, które zdrożały oraz tych, które nieznacznie potaniały.
Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3%- 3,5%, sterylizowane – 1 l 2,91 zł o 0,7% mniej Szynka wieprzowa gotowana – 1 kg 22,97 zł o 0,9% więcej Chleb pszenno-żytni, zwykły – 0,5 kg 2,06 zł o 1% więcej Mięso wołowe bez kości z udźca – 1 kg 30,48 zł o 1,4% mniej Ser twarogowy półtłusty – 1 kg 13,73 zł o 1,4% mniej Mąka pszenna – 1 kg 2,38 zł o 3,3% mniej Kiełbasa wędzona – 1 kg 15,70 zł o 3,4% mniej Czekolada mleczna – 100 g 4,09 zł o 3,5% więcej Kawa naturalna mielona – 250 g 6,99 zł o 5,1% więcej Filety z morszczuka mrożone –1 kg 25,38 zł o 6,5% więcej Kiełbasa suszona – 1 kg 31,63 zł o 7,3% więcej Olej rzepakowy produkcji krajowej – 1 l 6,51 zł o 7,4% więcej Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 2,0%- 2,5% – 1 l 2,56 zł o 7,6% więcej Śmietana o zawartości tłuszczu 18% – 200 g 1,69 zł o 8,3% więcej Marchew – 1 kg 2,04 zł o 10,5% mniej Mięso wieprzowe bez kości, schab środkowy – 1 kg 18,30 zł o 10,9% więcej Jaja kurze świeże – 1 szt. 0,48 zł o 11,6% więcej Cukier biały, kryształ – 1 kg 3,12 zł o 12,2% więcej Margaryna – 400 g 4,93 zł o 14,1% więcej Pomarańcze – 1 kg 6,54 zł o 15,1% więcej Ziemniaki – 1 kg 1,18 zł o 15,7% mniej Cebula – 1 kg 2,17 zł o 25,4% mniej Ser dojrzewający – 1 kg 20,20 zł o 28,3% więcej Cytryny – 1 kg 9,42 zł o 32,1% mniej Jabłka – 1 kg 3,48 zł o 45,6% więcej Masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% – 200 g 6,05 zł o 55,9% więcej