REKLAMA

Drewniana pomoc kuchenna

Wyroby z drewna do kuchni mają najwięcej zwolenników, ponieważ drewno jest praktyczne, trwałe a co najważniejsze posiada walory dekoracyjne, które w ostatnim czasie nasilił trend inspiracji modą na styl skandynawski i naturalne dodatki. Drewniane deski obrotowe do serwowania coraz częściej znajdują się w wyposażeniu naszych kuchni. Warto wybrać taką, która spełni oczekiwania naszej rodziny i będzie stanowić niebanalną ozdobę. Coraz chętniej eksponujemy galanterię drewnianą w naszych kuchniach. W nieodległych czasach akcesoria kuchenne najczęściej stawiane były w niewidocznych miejscach a nawet chowano je do szafki i szuflady, teraz ustawiamy je najczęściej na blacie wyeksponowane w czołowych miejscach przykuwających wzrok każdego ceniącego sobie naturalne piękno domownika. Jeżeli spodziewamy się gości a nie mamy pomysłu na efektowne podanie serów, wędlin oraz wszelkich przekąsek warto postawić na drewnianą deskę obrotową i zaserwować nasze przysmaki w takiej formie. Wygląda bardzo ładnie i jest wygodna w użyciu dla gości siedzących z każdej strony.

W ostatnich czasach zaobserwowaliśmy przesyt nowoczesnymi wykończeniami wystroju kuchni poprzez zastosowanie stali nierdzewnej, metalu, szkła i plastiku. Nadużycie tych materiałów sprawia, że coraz częściej chętnie powracamy do wykorzystania drewna, jako naturalnego surowca, które idealnie komponuje się z każdym z nich tworząc harmonię i połączenie oraz ocieplenie wizerunku każdej nowoczesnej kuchni. Trendy w projektowaniu i wystroju bardzo szybko się zmieniają, mimo tego ten surowiec ma znaczenie ponadczasowe, zawsze jest użyteczne i uniwersalne. Drewniane dodatki kuchenne podkreślają każdy styl i sprawiają tym samym, że przodują w trendach aranżacyjnych. Jako producent wyrobów drewnianych cenimy sobie fakt, że jest przyjazne środowisku a przede wszystkim nie wywiera złego wpływu na zdrowie człowieka, dlatego wychodzimy naprzeciw klientom przykładając szczególną uwagę do bezpieczeństwa tworzonej przez nas galanterii drewnianej.

Drewno, jako naturalny materiał zawsze było chętnie wykorzystywane w naszych codziennych czynnościach kuchennych, dając nam pewność bezpieczeństwa naszych bliskich w kontakcie z żywnością. W codziennym użyciu stawiamy w naszych kuchniach na praktyczność wyrobów z drewna do kuchni np.: deski kuchenne, chlebaki drewniane do przechowywania pieczywa, stolnice, wałki do ciast i wszelkiego rodzaju miski oraz łopatki, łyżki i wiele innych. Właściwości absorpcyjne drewna są od dawna wykorzystywane przy procesie starzeniu różnego rodzaju alkoholi czy też przy wyrobie i dojrzewaniu serów. Wiemy już, że każdym polskim domu znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne, ale nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób o nie zadbać. Sposób jest bardzo prosty, wystarczy tylko zastosować się do naszych rad a będą nam lepiej służyły. Oto kilka sprawdzonych metod.

  • Przed pierwszym użyciem wyrobów drewnianych należy je zaimpregnować, czyli natrzeć oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Umyj dokładnie w gorącej wodzie, rozłóż na czystej, lnianej ściereczce i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
  • Wchłanianiu zapachów zapobiegnie natomiast całonocne namoczenie przedmiotów w occie jabłkowym. Podobne efekty daje natarcie akcesoriów świeżo przekrojoną cytryną.
  • Jeśli drewniane przybory są brudne i tłuste, można je „reanimować” pozostawiając na noc w roztworze sporządzonym z pięciu łyżeczek sody oczyszczonej rozpuszczonych w litrze wody.

Drewno jest trwałe i długo opiera się procesom starzenia, w sprzyjających warunkach potrafi przetrwać wieki. Łatwo poddaje się procesowi przystosowania do warunków wilgotnościowych otoczenia. Postęp techniczny i rozwój technologii sprawiły, że choć jest to jeden z pierwszych surowców, który w rękach pierwotnego człowieka wyznaczał kierunek cywilizacji, wciąż pozostaje materiałem nie do zastąpienia w sercu każdego domu, jakim jest kuchnia.

Artykuł sponsorowany
materiały nadesłane

17-01-2019