REKLAMA

TOMASZ PORĘBA: Rozporządzenie KE to cios w polskich producentów tradycyjnej żywności

PODKARPACIE. Tomasz Poręba i Janusz Wojciechowski skierowali do Komisji Europejskiej interpelację w sprawie ograniczenia dopuszczalnego poziomu substancji smolistych w produkcji wędlin. – Rozporządzenie KE spowoduje, że przedsiębiorcy, którzy produkują żywność tradycyjną, wędzoną drewnem, będą musieli zaprzestać takiej działalności – mówi Tomasz Poręba.
We wrześniu ma wejść w życie rozporządzenie Komisji Europejskiej, które nakłada na producentów ostrzejsze normy ilościowe dotyczące substancji smolistych. Chodzi m.in. o dopuszczalny poziom benzoapirenu, który dotychczas wynosił 5 mikrogramów na 1 kilogram, zaś zgodnie z nowymi przepisami ma on wynosić maksymalnie 2 mikrogramy. Spowoduje to, że wędzenie przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe.

Dla wielu małych i średnich zakładów mięsnych na Podkarpaciu może to oznaczać koniec działalności – mówi Tomasz Poręba.

W interpelacji do Komisji Europejskiej Poręba i Wojciechowski apelują o przedstawienie przez KE propozycji rozwiązania tego problemu. Europosłowie podkreślają, że wdrożenie rozporządzenia w proponowanym kształcie byłoby „wielkim ciosem w polskich producentów produktów tradycyjnych i regionalnych”, którzy wędzą przy użyciu drewna.

Rozporządzenie to w gruncie rzeczy ukłon w stronę wielkich koncernów, które w produkcji stosują płyn wędzarniczy. Tymczasem wędzenie przy użyciu drewna jest nie tylko zdrowsze, ale stanowi również wyjątkowy element polskiej tradycji – przekonuje Tomasz Poręba.

Zdaniem europosła PiS rząd Donalda Tuska wykazał się w tej sprawie nie tylko biernością, ale także niekompetencją.

Rozporządzenie zostało opublikowane w 2011 roku, zaś polski rząd w ogóle się do niego nie ustosunkował. Teraz obserwujemy przerzucanie się odpowiedzialnością – Donald Tusk zapewnia, że to kompetencja ministra gospodarki i ministra rolnictwa, a resort rolnictwa mówi z kolei, że sprawa leży w kompetencji ministerstwa zdrowia. To kolejny przykład chaosu kompetencyjnego, za który cenę znów zapłaci polska wieś – uważa Poręba.

Tylko na Podkarpaciu jest ok. 200 regionalnych zakładów mięsnych.

materiał nadesłany

jordan 13 low bred jordan 13 low hornets jordan 11 low georgetown low georgetown 11s jordan 5 midnight navy jordan 11 low bred jordan 7 lola bunny jordan 11 low georgetown jordan 5 cement tongue jordan 5 midnight navy low hornets 13s low bred 13s jordan 11 low bred jordan 11 low georgetown low bred 11s louis vuitton outlet jordan 11 low bred low georgetown 11s low georgetown 11s hare 7s
jordan 11 low bred jordan 13 low bred jordan retro 11 jordan retro 11 jordan 11 low bred jordan 7 hare hare 7s low citrus 11s jordan 13 low bred cement tongue5s jordan 11 low bred jordan retro 11 space jam 5s jordan 5 space jam jordan retro 11 jordan 11 low bred jordan 11 low bred jordan 7 hare low bred 13s low bred 13s
07-01-2014