Ceny niektórych produktów żywnościowych we wrześniu br. roku wzrosły w porównaniu zarówno z poprzednim miesiącem (tj. sierpniem), jak i z wrześniem poprzedniego roku.
Najwięcej w porównaniu z wrześniem 2016 r. zdrożało masło, jabłka, ser dojrzewający, marchew, margaryna, jaja świeże, śmietana. Tańsze były cytryny, cukier, mięso wołowe, kurczęta.
Poniżej przedstawiamy uśrednione ceny wybranych produktów spożywczych we wrześniu 2017 roku oraz różnice w cenach w porównaniu z sierpniem br. oraz wrześniem 2016 roku.
Nazwa produktu
Cena we wrześniu
2017 r.
w zł
Różnica w cenie w porównaniu z sierpniem 2017 r.
Różnica w cenie
w porównaniu z wrześniem 2016 r.
Chleb pszenno-żytni, zwykły – 0,5 kg
2,06
bez zmian
1% więcej
Mąka pszenna – 1 kg
2,56
0,4% mniej
3,2% więcej
Mięso wołowe bez kości z udźca – 1 kg
29,17
1,2% mniej
2,4% mniej
Mięso wieprzowe bez kości, schab środkowy – 1 kg
17,93
0,1% więcej
3,0% więcej
Kurczę patroszone – 1 kg
7,08
3,3% mniej
1,7% mniej
Szynka wieprzowa gotowana – 1 kg
23,40
0,6% więcej
0,8% mniej
Kiełbasa suszona – 1 kg
31,67
2,4% mniej
6,7% więcej
Kiełbasa wędzona – 1 kg
16,59
0,9% więcej
1,7% mniej
Filety z morszczuka mrożone –1 kg
25,05
0,9% mniej
6,3% więcej
Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 3%-3,5%, sterylizowane – 1 l
3,01
1,0% więcej
2,4% więcej
Mleko krowie spożywcze o zawartości tłuszczu 2,0%-2,5% – 1 l
2,68
3,1% więcej
14,0% więcej
Ser twarogowy półtłusty – 1 kg
13,91
0,5% więcej
0,5% więcej
Ser dojrzewający – 1 kg
20,52
1,3% więcej
22,9% więcej
Śmietana o zawartości tłuszczu 18% – 200 g
1,79
2,3% więcej
14,0% więcej
Jaja kurze świeże – 1 szt.
0,48
bez zmian
11,6% więcej
Masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% – 200 g